Категории

Архив новини

Теми

Сребро за Еси Маринова на световното в Италия! Българският отбор с отлични резултати

Абетоне 2009

Най-разпознаваемия отбор по пистите на Абетоне

Веселина Маринова от сп. „Бакхус” е нашето сребърно момиче в гигантския слалом на световното първенство по ски за журналисти, което тази година се проведе в италианския зимен център Абетоне в Апенините. Еси зае и четвъртото място в своята възрастова група (45-55 г.) в генералното класиране на 55-та Годишна среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ). Една единствена точка не й достигна за още един сребърен медал в уникалната комбинация от гигантски слалом и ски бягане.
Истинска лична драма изживя главният редактор на в. „Лична драма” Юлиан Стоянов в гигантския слалом. Макар и с объркан от организаторите стартов номер, най-добрият ни журналист–алпиец бе с трето време в групата до 45 г. до самия край на състезанието. На швейцареца Кристоф Унгар обаче, поради повреда на времеизмервателната уредба, бе разрешено повторно спускане по трасето. Въпреки съмненията за пропусната врата, видеозаписът му отреди второто място, а нашият Юлиан Стоянов остана четвърти.
Много добре от отбора на Българския ски клуб на журналистите БСКЖ, който направи приятно впечатление и със спретнатите екипи на родната фирма Diel  („Диел”), се представиха също Любомир Бояджиев от Радио Франс Ентернасионал (RFI) и Александър Богоявленски (Тринитикс медиа сървисис). Традиционно силен в ски бягането и бивш бронзов медалист от Ясна-2008 , Л. Бояджиев финишира пети на дългото 4,4 км трасе.  Ал. Богоявленски пък зае 10-о място в комбинацията сред същата група на най-младите – до 45 г.
Общо около 230 мъже и жени от 45 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия и Африка, разделени в три възрастови групи- до 45 г., 45-55 г. и над 55 г. , участваха в  55-ото вече „издание” на този най-стар форум за срещи, още от времето на „студената война”, на журналисти от Изтока и Запада. За първи път сега в Абетоне участва и Турция, макар и като гост.
Един от най- ценените призове на Годишната среща на СКИЖ вече повече от три десетилетия е кристалната купа „Емил Антонов”. Тя носи името на изтъкнатия спортен журналист Емил (Мильо) Антонов, основател на БСКЖ и един от най-обичаните колеги в средите на СКИЖ. Присъжда се от българския отбор на участник в срещата с голям принос за укрепването на духа на приятелство и откровеност в СКИЖ.  Председателят на БСКЖ Любомир Бояджиев връчи в Абетоне 31-ото издание на купата „Емил Антонов” на капитана на италианския отбор и дългогодишен приятел на българските журналисти – скиори,  Марио Сенсини.

Още материали по темата:
http://www.bacchus.bg/show.php?storyid=689560

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Comments are closed.